historia

Hur kokar man pasta i ett storkök?

I dag är det viktigare än någonsin att koka pastan al dente för att få nöjda gäster! Vi äter allt mer pasta och vi svenskar har för länge sedan lärt oss hur en bra pasta ska kännas och smaka. Men hur gör man? Och hur mycket vatten ska man ha? Här lär vi ut våra knep för att lyckas bravissimo med pastakoket.

7-100-1000-regeln
I Italien använder man sig av ”sju-hundra-tusen-regeln”. Då får pastan lagom sälta och tillräckligt med spelrum i vattnet.

För en portion behövs 7 g (en knapp 1/2 matsked) salt + 100 g pasta + 1000 ml vatten (1 liter)

Det är viktigt att man i storkök strävar efter att behålla den relationen och att man inte kokar för mycket pasta åt gången. Vi rekommenderar att inte koka mer än 5 kg pasta i taget.

För 5 kg pasta innebär det 350g salt + 5 kg pasta + 50 l vatten


  Express, dubbelkokning eller värmeskåp?
Det finns tre smarta sätt att koka pasta på i storkök. Alla går ut på att, efter dina förutsättningar, få fram det bästa resultatet:

Expresskokning (100% av koktiden)
Expresskokning är det vi gör hemma. Vi kokar pastan hela koktiden och serverar direkt.

Dubbelkokning (50% av koktiden)
Koka som under expresskokning, men avbryt efter halva tiden. Kyl ner snabbt. Upphetta igen innan servering genom att snabbt lägga ner pastan i kokande vatten.

Varmhållning (75% av koktiden)
Koka pastan som under express­kokning, men bara 75% av tiden. Häll av vattnet och blanda i lite olja. Lägg pastan i värmehållande förvaring, minst 65 grader, och låt pastan koka klart i skåpet. Servera efter 45 minuter eller inom de närmaste 3–4 timmarna.